Meditacije

Polaznici mojih radionica često kažu kako im je bilo lijepo na vođenim meditacijama i kako su se brzo uspjeli opustiti, „zaustaviti“ misli i biti prisutni u sadašnjem trenutku. I doista, poseban je osjećaj kada možemo umiriti svoje tijelo i um i dovesti se u potpuno opušteno stanje.

Meditacija je vrlo korisna za cijeli organizam, smanjuje i normalizira krvni tlak, bilo i razinu hormona u krvi. Djeluje harmonizirajuće na čitavo biće i lijek je za dušu. Prakticiramo li meditaciju redovito, naše tijelo i naša duša bit će nam zahvalni na tome i uzvraćat će nam ljubavlju, mirom i zadovoljstvom.

KOLIKO VREMENA JE POTREBNO
Potrebno je vrlo malo vremena da bismo se opustili i doveli u meditativno stanje, dovoljno je za početak i samo pet minuta svakoga dana da se tijelo navikne na blagodati meditacije. Kasnije praksom možemo to vrijeme povećavati na 10, 20 ili 30 minuta, a po želji i duže.

U bilo kojem trenutku tijekom dana, kada vam je to najzgodnije, izdvojite malo vremena za sebe, osamite se i opustite. Za meditaciju je potrebno mirno i tiho mjesto koje vama najviše odgovara, bilo da se radi o vašem domu ili nekom lijepom mjestu u prirodi. Možete pustiti i tihu muziku za meditaciju što će vas još bolje opustiti.

KAKO MEDITIRATI
Kada ste pronašli svoju oazu za meditaciju, sjednite ili legnite, udobno se smjestite, zatvorite oči, udahnite nekoliko puta dubokim udahom kroz nos i izdahom kroz usta. Polako osvijestite svaki dio svog tijela, i jedan po jedan dio opuštajte; možete krenuti od stopala, koljena, bedra, pa prema gore, trbuh, ruke, vrat, glava i sve do tjemena, ili obrnutim redoslijedom od tjemena prema stopalima. Tiho nabrajajte u sebi redom dijelove tijela koje opuštate („Moja stopala se opuštaju, moji zglobovi se opuštaju“…).

Osluškujte svoje otkucaje srca i svoje disanje. Možete odabrati i temu meditacije, da li će to biti samo mir, trenuci bez negativnih misli i problema ili ćete željeti vizualizirati neki lijepi događaj, možda šetnju sa svojim duhovnim vodičem ili anđelima, ili pak ponavljati određenu riječ poput; mir, ljubav, blagostanje, sreća. Često u meditacijama možemo dobiti i odgovor na pitanja ili probleme koji nas trenutno muče; samo postavimo konkretno pitanje, kao npr. „Što trebam znati ili koji je sljedeći korak?“

Kroz meditaciju će stizati odgovori i pojaćavati će se emocije vezane za odabranu temu. Vrlo je individualno da li ćete dobivati odgovore odmah ili tijekom idućih meditacija i dana, ovisno o tome koliko ste otvoreni i u mogućnosti potpuno se prepustiti.

KAKO UMIRITI MISLI
Nikada ne možemo biti u stanju bez misli, jer prirodno je da one dolaze, odlaze, imaju svoj tijek, samo im dopustite da proteknu, da se stvaraju i nestaju..ne dajte važnost negativnim mislima poput ljutnje, straha, gorčine, tuge, samo im zahvalite i pustite neka prođu i zamijenite ih pozitivnim mislima i osjećajima. Kada takvim mislima ne pridajemo važnost i na njih ne vežemo emociju, one samo prolaze i odlaze.

Nema loše ili neispravne meditacije, postupak je vrlo jednostavan i primjenjiv. Što više prakticirate meditaciju to ona postaje uspješnija i djelotvornija, a vaše tijelo, um i duša će se veseliti i nagraditi vas srećom, ljubavlju i iscjeljenjem. U nama su svi odgovori na sva pitanja koja imamo. Kroz meditaciju ćete se još više povezivati sa sobom i iznenaditi će vas koliko ste mudri i koliko se možete brinuti o sebi samima. Opustite se i uživajte!

Vođene meditacije

Svatko od nas, u svakom trenutku, može svjesno odabrati biti “mindful” i otvoriti se prema opuštenom i otvorenom umu. Da biste mogli biti prisutni u sadašnjem trenutku i postati ga svjesni potrebna je dosljednost i redovita praksa, kako neki učitelji kažu redovito “trenirati”, odnosno prakticirati meditaciju.

Kako smo već godinama formirani kroz naša vjerovanja i uvjerenja te koristeći ustaljene obrasce koji nas formiraju, na isti način možemo istrenirati svoj um kako bi počeo odlučivati biti svjestan/prisutan u trenutku u kojem smo i povezati se sa našim mislima i osjećajima.

Uz meditacije, na jednostavan način, osvještavamo kako uvijek možemo okrenuti novi list i početi ispočetka, ispuniti ga pozitivnim događajima, ljudima i novim lijepim uspomenama. Jedno loše poglavlje ne znači da je cijela priča izgubljena.

U suradnji s RTL-ovim portalom Život i stil snimili smo nekoliko vođenih meditacija koje možete pronaći u novonastaloj rubrici “Vođene meditacije s Mirjanom Petković”.

Kontakt Forma

Javite nam se, u vezi bilo kakvih pitanja, savjeta, kritika, a mi ćemo se javiti u najkraćem mogućem roku.

Nije čitko? Promijenite tekst. captcha txt

Start typing and press Enter to search