Mindfulness – usredotočena svjesnost

“S našeg gledišta, sve dok dišete, u vama je puno više dobrog nego pogrešnog, bez obzira s kojim izazovima se suočavate trenutno. Izazovi i poteškoće su rješivi. Mentalna svjesnost, definirana kao svjesnost koja proizlazi iz namjernog obraćanja pažnje, u sadašnjem trenutku, bez prosuđivanja, temelj je ovog pristupa, budući da je sadašnji trenutak jedini put koji itko ikad ima za opažanje, učenje, rast i transformaciju.”

– Jon Kabat-Zinn, Full Catastrophe Living (Živjeti punim plućima)

ŠTO JE MINDFULNESS?
Mindfulness je ciljana svjesnost bivanja u sadašnjem trenutku, odnosno stanje fokusiranosti na ono što se trenutno događa baš sada i ovdje. Biti prisutan u trenutku zapravo znači obraćati pažnju na sadašnjost, bez prosuđivanja i razmišljanja o prošlosti ili budućnosti, bez analiziranja i razmišljanja o tome šta nam se dogodilo, ili šta nam se moglo dogoditi ili se nije dogodilo. To je samo BITI.

Uz potpunu svjesnost o sebi i o sadašnjem trenutku, mindfulness nam omogućava osluškivanje svog unutrašnjeg bića, njegovih potreba, stanja i osjećaja. Prepoznavanje jezika kojim naše tijelo komunicira sa nama i signala koje nam šalje. Svjesnost o cjelovitosti i potpunosti koju čine naš um, duh, emocije i naše jedinstveno tijelo.

Učenjem i vježbanjem Mindfulness-a možemo naučiti prepoznati one trenutke kada smo odsutni i izgubljeni u mislima, sjećanjima i brigama za budućnost. Može nam pomoći razviti i usavršiti tri centralne ljudske sposobnosti – jasnoću, smirenost i koncentraciju, te razviti sposobnost suosjećanja sa sobom i drugima.

Posljednja naučna istraživanja pokazuju da redovna mindfulness meditacija (MBSR 8-nedjeljna praksa), mijenja strukturu i funkcioniranje mozga.

PRIMJENA MINDFULNESS-A U PRAKSI
Mi smo prije svega svjesna (mindfulness), a ne nesvjesna (mindless) bića. Imamo mogućnost i sposobost biti potpuno svjesni, te punim poznavanjem sebe, svog tijela, vlastitih misli i emocija, svojih „okidača” i reakcija, možemo birati i upravljati svojim ponašanjem, a time i vlastitim životom. Jer kada znamo tko smo, sada i ovdje, onda smo slobodni, imamo mogućnost birati i možemo svjesno i odgovorno donositi odluke i preuzimati odgovornost za svoj život.

Želimo li doista iskusiti unutarnju slobodu, nužno je razvijati svjesnost prostora u vlastitoj svijesti (Mindfulness) iz kojeg tada možemo objektivno sagledati misli i emocije kojima pridajemo najviše svoje pažnje. I jedino tada možemo izabrati nešto drukčije.

ŠTO JE MBSR
Mindfuness Based Stress Reduction (MBSR) program specifična je vrsta treninga za upravljanje stresom. Dizajniran je na principu razvijanja fokusirane pažnje, odnosno usredotočene svjesnosti. Kroz različite vježbe disanja, meditativnih tehnika i laganih tjelesnih aktivnosti, dolazi do usklađivanja uma i tijela, gdje se relaksacijom istovremeno produbljuju percepcija, misli i osjećaji, kao i tjelesne senzacije.

Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn, razvio je, još 1979. godine sa svojim kolegama s Klinike za smanjenje stresa na Sveučilištu Massachusetts, Mindfulness-Based Stress Reduction program (MBSR), prvobitno za liječenje kroničnih bolesnika koji nisu imali poboljšanja kroz tradicionalno liječenje. Redovan je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Massachusetts (SAD), osnivač i izvršni direktor Centra za Mindfulness u medicini, zdravstvenom sustavu i društvu, na Sveučilištu Massachusetts. Također je i osnivač i direktor svjetski poznate klinike za smanjenje stresa.

Danas se MBSR program nudi u mnogim klinikama, bolnicama, zdravstvenim centrima, edukacijskim centrima, školama, fakultetima  i korporacijama širom svijeta.

U KOJIM SLUČAJEVIMA JE MBSR KORISTAN I KOD ČEGA POMAŽE

  • oslobađanje od stresa
  • veće sposobnosti održavanja fokusa i pažnje
  • automatskih negativnih misli
  • zahtjevne komunikacije
  • kronične boli
  • smanjenja anksioznih i depresivnih stanja
  • podizanja imuniteta i vitalnosti
  • veće kreativnosti
  • povećanja intuicije

Mindfulness Intensiv program

Ovaj visoko profesionalni i interaktivan program nudi vam provjerena praktična znanja i alate iz Mindfulnessa kako bi na što lakši i bolji način upravljali svojim mislima, prepoznali i regulirali svoje emocije te prepoznali i iskoristili svoj puni potencijal na svim životnim područjima.

Program je nadopunjen i obogaćen znanjima iz NLP-a, Coachinga i najnovijim saznanjima iz neuroznanosti te akreditiran od međunarodne Mindfulness institucije: In-Me, Institutes for Mindfulness Evolving. I time osiguravamo visoku kvalitetu i mogućnost dobivanja priznatog i ovjerenog međunarodnog certifikata.

Kontakt Forma

Javite nam se, u vezi bilo kakvih pitanja, savjeta, kritika, a mi ćemo se javiti u najkraćem mogućem roku.

Nije čitko? Promijenite tekst. captcha txt

Start typing and press Enter to search