Neurolingvističko programiranje

ŠTO JE NLP?
NLP (neurolingvističko programiranje) je psihološko-komunikacijski model koji koristi niz metoda koje nam pomažu dati odgovore na to kako doživljavamo sebe, svijet oko sebe, kako stvaramo svoje misli i osjećaje, i kako naše misli i osjećaji utječu na ono što govorimo i radimo. Vrlo je koristan kao jedna od coaching metoda kako u individualnom tako i u  grupnom radu. Omogućuje otkrivanje i osvještavanje temeljnih uzroka nastalih problema, njihovo rješavanje, a time i ostvarenje postavljenih ciljeva.

Ovaj model je nastao u Americi sedamdesetih godina 20.st., a njegovi začetnici su matematičar  Richard Bandler i lingvist John Grinder. Osim primjene u pedagogiji, coachingu, psihoterapiji, primjenjuje se u obrazovanju odraslih, managementu, sportu, kao i na području osobnog razvoja.

NLPt ili NLP terapija jedna je od 21 priznate terapeutske metode u Europi, što ne iznenađuje obzirom da je nastao analizom rada izvrsnih terapeuta poput Virginije Satir i Miltona Ericksona.

ŠTO ZNAČI NLP?
Neuro – autonomni živčani sustav koristimo za proživljavanje naših događaja i iskustava pomoću pet čula; vizualno, auditivno, kinestetski, olfaktorno i gustatorski.

Lingvističko – govorni i neverbalni sustavi komunikacije kroz koje naše neuralne reprezentacije dobivaju značenje; slike, zvukovi, osjećaji, miris, okus, riječi (unutarnji dijalog).

Programiranje – sposobnost otkrivanja i korištenja novih mogućnosti, mijenjanje našeg živčanog sustava i našeg tijela kako mi želimo u cilju postizanja uspjeha u kontekstima koje smo zamislili.

10 NAČELA NLP-a

  1. Svatko doživljava svijet na svoj način, poštujte različitosti i ne sudite drugima.
  2. Odgovornost kako ćemo biti shvaćeni u komunikaciji je na nama, a ne na našem sugovorniku jer o nama ovisi na koji način prenosimo naše misli tijekom komunikacije kako bi nas sugovornik razumio.
  3. U nama samima nalaze se svi resursi koji su nam potrebni za uspjeh – svi naši ciljevi su ostvarivi, samo treba pronaći odgovarajući način.
  4. Ne postoji neuspjeh, samo povratna informacija.
  5. Svako ponašanje je motivirano dobrom i pozitivnom namjerom i ljudi čine najbolje što znaju koristeći se resursima koji su im u tom trenutku dostupni.
  6. Fleksibilnost je vrlo važna u kominikaciji, jer smo svi različiti i imamo različite obrasce ponašanja, kao i stavove koje trebamo poštivati.
  7. Otpor je samo znak nedovoljnog praćenja sugovornika.
  8. Tijelo i um su dijelovi istog sistema, te s tog stajališta promjene uma dovode do promjena u tijelu pa tako i promjene u tijelu dovode do promjena u umu.
  9. Ako ponavljate određene obrasce ponašanja uvijek ćete dobivati ono što ste time postigli, odnosno ono što ste uvijek radili, dobijate ono što ste uvijek imali.
  10. Ako to što radite ne dovodi do željenog ishoda, promijenite način djelovanja i razmišljanja.
Kontakt Forma

Javite nam se, u vezi bilo kakvih pitanja, savjeta, kritika, a mi ćemo se javiti u najkraćem mogućem roku.

Nije čitko? Promijenite tekst. captcha txt

Start typing and press Enter to search