ZAŠTO JE LAKŠE MISLITI NEGATIVNO

 In Blog

Svaki puta kada vam se dogodi nešto lijepo, popraćeno je osjećajem topline i ugode, baš poput leptirića u trbuhu. Tada zastanite bar na 10-tak sekundi i posvetite se tom osjećaju, dopustite si zapamtiti ga. Upravo na taj način ‘prevarit’ ćete automatizme u mozgu koji su programirani za negativu.

Naš um uvijek nešto komplicira i na taj način nas drži zarobljene, oduzima nam životnu radost i energiju. Zato odbacite stare negativne misli, koncepte „moram“ i „trebao/trebala bih“ i idemo pozitivnije razmišljati.

Suština je u jednostavnosti, i sreća nije da imate više, već baš suprotno – da odbacite višak i budete sretni, zadovoljni i ispunjeni s onime što imate sada.

Nevjerojatan je broj misli koje nam svakoga dana prolaze kroz glavu. Prema nekim istraživanjima dnevno nam kroz glavu proleti 45000-51000 misli, što bi otprilike bilo 50-tak misli u minuti, i na žalost, kod većine ljudi, 80-90 posto tih misli je negativno. Zaista zvuči zastrašujuće, zar ne?

Svi bi htjeli mijenjati svijet i okolnosti koje ih okružuju, a vrlo je malo onih koji bi to krenuli raditi od sebe. A upravo je to točka od koje kreće promjena. Život može biti jedno doista sretno, ugodno i ispunjavajuće iskustvo, samo ako ga mi sami takvim stvorimo. Uistinu je jednostavan, a mi ljudi ga činimo kompliciranim, nemogućim i teškim. A to da je sve komplicirano je omiljena igra našeg uma.

NAUČENI SMO VJEROVATI U NEGATIVNO

U ovim brzim vremenima, naučeni smo vjerovati u negativne stvari i dopuštamo negativnim mislima hraniti naša naučena vjerovanja po kojima smo naučili živjeti. Većinu vremena gotovo je nemoguće izaći iz tog začaranog kruga. No, naučimo li doskočiti negativnim mislima i zamijeniti ih onim pozitivnim, naši životi zaista mogu krenuti u nevjerojatnim smjerovima o kojima smo mislili da ih možemo samo sanjati.

Drugim riječima, zamislite kako ste pojeli odličan ručak i baš ste uživali u društvu za vrijeme tog ručka, no jedan poziv, poruka ili objava na Facebooku može u trenu pokvariti taj dobar osjećaj i sve ‘pada u vodu’. Mozak po defaultu stavlja naglasak na negativnu stranu, a ona pozitivna se treba tražiti na svjesnoj razini. Kada se nađete u izazovu, koji je život eto upravo stavio pred vas, pokušajte pogledati na to ‘s druge strane’. Živi ste! Nije li to važnije od neplaćenog računa?

Trenutak u kojem šetate, trčite ili odmarate u prirodi puno je ljepši od stalne težnje za boljim autom, većim stanom, skupljom odjećom ili bilo čim drugim materijalnim. Čim prođe neko pozitivno iskustvo, odmah potom zaboravimo pogledati oko sebe i uživati u malim stvarima poput, sunca, mjeseca, zvijezda, cvijeća, osmijeha, igre s djetetom, ugodnih razgovora ili trenutaka s obitelji ili prijateljima. Ne uživamo u tome ni pet sekundi, već odmah počinjemo razmišljati o prvoj negativnoj misli koja nam padne na pamet i posvetimo joj puno više vremena i emocija nego bilo čem drugom.

Naravno da onda sve krene baš tamo gdje ne želimo i od jedne te misli napravimo cijelu priču, prečesto i u nekoliko nastavaka. Sigurno ste svjesni kako samo sretan i zadovoljan čovjek uvijek misli pozitivne misli i time stvara svoj vlastiti izbor i svoju vlastitu sreću. Pozitivno razmišljanje mu daje nadu i snagu da se nastavi kretati po svom životnom putu prema ostvarenju svojih ciljeva i snova. I pri tom, taj isti čovjek bira svoje misli, jer je svjestan da one utječu na događaje i situacije koje on sam kreira u svom životu.

ZAMIJENITE NEGATIVNE MISLI POZITIVNIMA

Kako bi zamijenili negativne misli pozitivnima, proces je vrlo jednostavan, no zahtijeva vježbu i dosljednost, ali ne i puno vremena. Radi se o navici koju trebamo promijeniti, a ovdje je nekoliko metoda:1. Sjetite se provjeriti o čemu razmišljate od trenutka do trenutka. Ako naiđete na negativne misli, pronađite nešto pozitivno u tome o čemu razmišljate i promijenite tijek misli tako da se orijentirate prema rješenju, a ne da dajete toj misli značenje i emociju.

2. Smijte se, iako je ponekad to lakše reći negoli učiniti, pokušajte, jer smijeh je zaista lijek i potiče optimizam. A optimizam sam po sebi potiče i zdrave životne navike, kao i obrnuto, zdrave navike potiču optimizam.

3. Okružite se vedrim i pozitivnim ljudima jer osobe koje su nasmiješene pomoći će vam da se i vi osjećate bolje. Dodajte nove detalje prostoru u kojem živite, poput motivacijskih poruka (afirmacija) ili nekog veselog detalja, mirisa, boja, neku biljku, što će dodatno potaknuti na pozitivno razmišljanje.

4. Pričajte svoju novu priču, svakog dana, sve ono što želite, bez obzira da li to imate u ovom trenutku ili ne. Ne pričajte ništa o sebi što ne biste nekome drugome rekli. Budite pažljivi i nježni, i kada i dođe negativna misao, samo ju prihvatite i odgovorite na nju nečim pozitivnim.

5. Uvedite u svoj život meditaciju čiji je glavni cilj buđenje svijesti i biti u sadašnjem trenutku. Uz meditaciju bit će vam lakše prepoznati misli i reagirati na njih.

6. Vježbajte pozitivno razmišljanje svaki dan, vizualizirajte ono što želite nekoliko minuta dnevno, pokušajte osvijestiti trenutak u kome ste, emocije, želje i poruke koje vam šalje vaša duša. Za to vam je potrebno nekoliko trenutaka mira svaki dan. Za početak, minuta ili dvije bit će sasvim dovoljno.

7. Zamijenite rečenice “Ovo još nikada nisam probao/probala”, ”Nitko me ne primjećuje”, ”Ovo je prekomplicirano” i ”Ovo neće funkcionirati” s rečenicama poput “Ovo je prilika za nešto novo”, ”Imam više vremena posvetiti se sebi”, ”Veselim se novim izazovima, iskustvima i spoznajama” i “Da vidim što mi ovo donosi”.

8. Pamtite lijepe događaje, situacije i osjećaje, prisjećajte ih se, a upravo tim ponavljanjem napravit ćete čvrste temelje svog psihičkog zdravlja. Ako bar na 10 sekundi možemo osvijestiti da su naše temeljne potrebe povezanost, sigurnost i zadovoljstvo riješene, s vremenom ćemo stvoriti osjećaj zadovoljstva i biti sretni samim time što smo dobro.

I samo vježbajte, budite strpljivi jer to je ovdje najvažnije i s vremenom ćete primijetiti kako postajete mirniji, usredotočeniji, svjesniji, produktivniji, zadovoljniji i sretniji. A život će nam uvijek ponuditi neki izazov, patnju, tugu ili muku, no naša istinska odgovornost je da naučimo iz toga i da ga učinimo dobrim, sretnim i pozitivnim. A možda vas baš ovo vaše putovanje na kojem ste, koliko god se teško činilo na početku, na kraju dovede do osobe kakva ste oduvijek željeli biti. O da, možete! Uvijek!

 

Recent Posts
Kontakt Forma

Javite nam se, u vezi bilo kakvih pitanja, savjeta, kritika, a mi ćemo se javiti u najkraćem mogućem roku.

Nije čitko? Promijenite tekst. captcha txt

Start typing and press Enter to search